如何使用 Machine Learning 和 Predictive Model 去增加收入?

預測模型測試中

預測模型測試中

你們可能會問,這種model在商業上能對我們有什麼作用呢?其實作用當然有好多,例如,如果我們能夠知道這一個病人有多大機會,在預約咗後又唔再出現的話,我哋就可以適當地預約多一些病人,換言之可以減低醫生在應診時的空閒時間,亦都能最大化佢做生意嘅機會。又如果將這個predictive model應用在航空業的機票預定上,咁如果航空公司有呢啲客人嘅big data大數據),這家航空公司就有能力去預測客人的no show,之後就可以最大化ticket booking,和利潤。

當然,這一個只是其中一個使用predictive model大數據應用,和machine learning的方法。將來有機會時,再跟大家分享。

發表迴響

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)