如何使用 Machine Learning 和 Predictive Model 去增加收入?

醫生預約後爽約的預測模型

醫生預約後爽約的預測模型

首先,我就用男性,38歲,咁佢就BOOK咗星期一嘅,其他資料就冇入落去,即係話佢冇病冇痛啦,咁究竟佢會唔會出現呢?電腦個答案就係,佢好大機會會出現嘅,有成75%嘅機會係會出現嘅。

我再做另一個測試,同樣係男性,38歲,咁今次呢就多咗樣嘢,就係我會用短訊去提醒佢。咁究竟佢會唔會出現呢?結個沒怎樣變,一樣都係好大機會出現的。之後,我又再做多一個測試,今次都係38歲,但係就預約星期六。沒用短訊提醒佢,咁佢有幾大機會出現呢?原來在星期六,佢出現嘅機會係大左嘅。係會多咗1%,去到76%。

好, 最後呢比多一個測試結果大家看一下。今次都係男性(我沒有做到女性嘅測試)。今次這個男性比較年輕,只有18歲,但都係預咗星期一。我今次就比多左一啲資料電腦,就係這個病人有飲酒,和食煙的習慣,但就冇糖尿,亦冇其他疾病,也沒有用手機提醒佢。最後電腦的答案係,佢有一半機會爽約。我發現原來這個醫生的病人,他們會否no show,係同他們的年紀,和飲酒食煙習慣是有最大關係的。

發表迴響

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)